MASS MOMA exhibit

Gravity Is A Force To Be Reckoned With
NORTh ADAMS

Materials: Structural steel, wood, and mixed media
Dimensions: 12 ft. x 12 ft. x 30 ft.

Location: MASS MOCA - Dec. 12, 2009 through Oct. 31, 2010

 

Inigo Manglano-Ovalle’s project Gravity is a Force to be Reckoned With, is based upon Mies van der Rohe’s uncompleted project, the House with Four Columns (1951), a square structure open to view on all four sides through glass walls. In Manglano-Ovalle’s work, the house is constructed at approximately half scale and inverted, the ceiling of the original becoming the sculpture’s floor, the floor becoming the ceiling, and all interior elements such as Mies-designed furniture and partition walls installed upside down. The exhibit was commissioned by the Andy Warhol Foundation with support from NEA.